logo

Despre obiective

Obiectivul este o componenta foarte importanta a unui (D)SLR. Obiectivele in functie de necesitatea pentru care sunt folosite se impart in mai multe categorii:

Obiective prime (portret) – sunt de o calitate superioara celorlalte tipuri de lentile si de zoom fix. Calitatea acestora este data de numarul redus de lentile si atentia cu care acestea au fost lucrate.  Datorita parcusului scurtat al luminii sunt eliminate aberatiile cromatice si distorsiunile.

Teleobiectivele (portrete, evenimente sportive, wildlife) – sunt folosite pentru a mari dimensiunea subiectului fotografiat.

Acestea sunt foarte diferite din punct de vedere al constructiei, comparativ cu obiectivele prime. Grupul de lentile ce apropie este asezat intre sezor si diafragma, mai apoi fiind urmat de un alt grup de elemente in partea frontala a obiectivului, toate acestea ofer o imagine mai clara.  Marimea subiectului este creata de scaderea unghiului de cuprindere pe parcursul maririi distantei focale. Distanta focala este cea care defineşte un teleobiectiv, creandu-se astfel doua categorii, obiective tele şi obiective super-tele.

Obiectivele tele sunt cuprinse intre distanta focala de 100mm şi 300mm, fiind printre cele mai populare in randul fotografilor. Obiectivele super-tele sunt cele cu distanta focala mai mare de 300mm sunt folosite in special de fotografii oficiali ai evenimentelor sportive şi de cei pasionati de wild-lifedatorita distantei foarte mari intre subiect şi fotograf.

Obiectivele wide-angle, ulta-wide-angle şi fisheye (peisaje, fotografii de interior) – au o distanta focala mai scurta fata de celelalte obiective. Acest lucru prezinta un unghi mult mai mare de cuprindere şi creeaza perspective diferite ale aceloraşi subiecte. Fenomentul de distorsiune existent la obiectivele WA (wide-angle) şi UWA (ulta-wide-angle) este foarte popular in randul fotografilor de la diferite evenimente creandu-se perspective interesante ce ofera imaginilor un caracter aparte, unul mai special. In functie de senzorul aparatului de fotografiat pe care este ataşat un obiectiv WA sau UWA, distanta focala poate varia. Obiectivele wide-angle pot fi folosite pentru fotografierea peisajelor, oferindu-va un unghi foarte mare de cuprindere şi o calitate mult mai ridicata de cea a unui obiectiv all around. Obiectivele fisheye reprezinta o subcategorie a obiectivelor wide-angle, trecand Insa In extrem, unghiul de cuprindere fiind foarte mare. Obiectivele fisheye sunt renumite datorita distorsiunilor creeate şi a unghiului larg de curprindere, creandu-se deseori imagini aproximativ circulare. Aceste obiective sunt folosite In mai multe genuri ale fotografiei şi In special In momentele In care este nevoie de o noua perspectiva, dand frau liber imaginatiei creatoare.

 

Obiectivele macro – sunt ideale pentru macrofotografiere, acestea permit fotografului sa se aproprie cat mai mult de subiectul fotografiat, creand, In functie de distanta minima de focus, un anumit raport de marire. Raportul de marire se calculeaza In functie de distanta minima de focus şi distanta focala a obiectivului. Pentru a micşora distanta focala, atasam inele macro sau un inel inversor, abordandu-se astfel mai multe tehnici de macro fotografiere printre care se regaseşte şi metoda obiectivului Intors. Aceasta metoda este avantajoasa datorita costurilor reduse insa nu ofera rapiditatea unui obiectiv dedicat macro ce are şi autofocus. Obiectivele macro se pot imparti in mai multe cateogorii in functie de distanta focala. Obiectivele macro aflate intre 50-60 mm sunt folosite pentru a fotografia obiecte mici şi foarte mici, cele Intre 90-105 mm sunt folosite pentru fotografierea micilor insecte, iar cele peste 130 mm sunt folosite pentru a fotografia insecte mai mari sau chiar mici reptile. Astfel, obiective dedicate macro sunt deseori combinatii intre obiective prime şi telephoto asigurand In permanenta o distanta minima de focus ce va permite aproprierea de anumite insecte sau obiecte fotografiate fara a interveni cu alte accesorii precum inelele macro şi cele inversoare.

Obiectivele all-around – sunt cele folositoare in majoritatea situatiilor. Termenul “all-around” reprezinta faptul ca acopera o larga plaja focala ce va permite atât sa fotografiati peisaje cât si sa utilizati capatul tele pentru a mari subiectul. Existenta unui obiectiv all-around în geanta fotografica reprezinta un mare avantaj si o mare economie de spatiu, însa calitatea acestuia lasa de dorit în majoritatea cazurilor. Din cauza faptului ca plaja focala este foarte mare si variatia de la capatul wide la cel tele este de multi milimetri apar diferite “defecte” ce afecteaza imaginile. Spre exemplu un obiectiv all-around va fi aproape inutilizabil la capatul tele datorita faptului ca aberatiile cromatice vor fi cu siguranta prezente. Acest lucru nu este generalizat însa se regaseste la majoritatea obiectivelor all-around ai caror producatori nu acorda atentie calitatii elementelor de sticla, ci doar “zoomului” menit sa impresioneze. Obiectivele all-around nu sunt deloc rele, sunt chiar perfecte pentru pasionatii ce fotografiaza în vacante sau cei ce nu doresc sa poarte mai multe obiective in geanta, insa nu sunt ideale daca doriti sa obtineti fotografii de o calitate ridicata inca de la inceput.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *