logo

Bokeh efect

Este acea parte din fotografie, mai exact backgroundul, care este neclar, incetosat. Acesta se realizeaza din focalizarea subiectului. Textura cremoasa a acestuia este asigurata de o diafragma cat mai deschisa dar si de distanta focala mai mare. Un alt factor important de avut in vedere este distanta de la subiect la fundal.

Caracteristica acestei tehnici este evaluata prin examinarea cercurilor de lumina formate pe fundalul fotografiei. În zonele cu out-of-focus, fiecare punct de lumina devine o imagine a diafragmei, în general, un disc mai mult sau mai puțin rotund. În funcție de modul în care o lentilă este corectată pentru aberația sferică, discul poate fi iluminat uniform, mai luminoas în apropierea marginii, sau mai luminos în apropierea centrului. Lentilele care sunt slab corectate pentru aberație sferică va arăta un fel de disc pentru puncte out-of-focus în fața planului de focalizare, și un alt fel de puncte în spatele acestuia.

 

Cele mai fotografiate subiecte cu bokeh sunt portretele dar si fotografia macro pentru flori sau elemente din natura. Un alt subiect foarte des intalnit este cel compus din grupuri de lumini festive sau obiecte care reflecta foarte multa lumina.

 

Folosind aceasta tehnica poti sa scoti in evidenta subiectul chiar daca in spatele acestuia nu exista un fundal tocmai placut, reusind astfel sa faci o evidentiere pronuntata.

 

Pentru a obtine bokeh trebuie sa folosesti un obiectiv rapid, in modul Aperture sau Manual. In Manual vei putea seta deschiderea diafragmei si viteza obturatorului pe cand in Aperture vei putea alege deschiderea diafragmei lasand la alegerea camerei setarea vitezei. Daca in background ai si o lumina, atunci cu siguranta vei avea un bokeh mult mai placut si interesant.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *