logo

Drumetii prin munte – Pestera Muierilor

Sarbatorile Sfinte de Paste au sosit si ca toata lumea am ales sa facem un mic concediu printr-o drumetie in partea sudica a tarii noastre. Ne-am propus sa vedem 2 pesteri si imprejurimile zonei, asa ca am inceput cu Pestera Muierilor aflata in Baia de Fier.

Pestera Muierilor

– este formata dintr-un labirint de galerii, ce strabat banda calduroasa dreapta a Cheilor Galbenului de la nord la sud, distribuit pe patru niveluri si avand o lungime de peste 8 km. Pestera este faimoasa datorita descoperirii de resturi fosile ale omului modern timpuriu(aprox. 35.000 de ani vechime), artefacte paleolitice si a numeroaselor resturi fosile de urs de pestera, lei de pestera, hiena, lup, erbivore, carne care au populat regiunea cu circa 40.000 de ani urma.(text preluat de pe pancarda ce ne intampina la intrarea in zona imediat apropiata pesterii)

 

Pestera Muierilor vazuta prin ochi de turist

 

In pestera Muierilor vei face putin sport (care a doua zi se va solda cu febra musculara), nu pentru ca ar fi foarte mult de mers ci dtorita faptului ca sunt portiuni unde pestera are plafonul foarte jos si te obliga sa mergi aplecat la mai mult de 45 de grade. Trebuie sa recunosc ca e foarte amuzant cand mergi in grup si te antreneaza cei din jur sa razi datorita mersului piticului pe care il facem cu totii. Dar daca treci peste acest “discomfort” te poti intalni cu statuiete sculptate de natura precum Turcul, sotia turcului, Mos Craciun, vei vedea formatiuni precum Altarul, Bazinele mici si Bazinele Largi, stalagmite uriase, domuri, concretiuni pe pereti si pe plafon dupa cum bine spune ghidul care ne insoteste. Dar pe langa toate aceste forme neinsufletite am gasit si cativa locuitori somnorosi, mai exact – lilieci. Sub acestia trona maret o mare gramada de cel mai bun fertilizator din lume pe numele de guano.┬áDupa ce se termina acest minunat tur prin interiorul Masivului Parang, trebuie sa ne intoarcem la masini pe jos, e un drum de 800 de m pe langa malul unui raulet si ramai uimit cand te gandesti ca tot acest drum l-ai parcurs prin muntele pe care il vezi in fata ta.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *